Sakafiora

Σεπτεμβρίου 4, 2008

Ο γύρος του κόσμου σε 80 στάσεις (και σε τρεις πράξεις – μέρος ά)

Filed under: Τσοντοσενάρια — sakafiora @ 11:45 πμ

O Ψωλέας Ψόγκ ζούσε μια βαρετή ζωή μέσα στα πλούτη, τις απέραντες εκτάσεις και τους πύργους με τις τεράστιες βιβλιοθήκες που είχε κληρονομήσει από τους ζάμπλουτους αριστοκράτες προγόνους του. Τα βράδυα μπεκρούλιαζε μαζί με τους υπόλοιπους μορφωμένους πρωτοκλασάτους τεμπελχανάδες άγγλους στην πάμπ, όπου, ειδικά μετά τη 17η μπύρα, αναλώνονταν σε συζητήσεις επιστημονικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.

 

Εκείνη τη νύχτα, ο Ψωλέας κουτσόπινε λοξοκοιτώντας, με την ερωτική του διάθεση να ξεχειλίζει, τον πιστό μαυρούκο υπηρέτη του Ζεν Πασπαρτού και αναρωτιόταν, ή μάλλον ήλπιζε να είχε πάρει το όνομά του από την ικανότητά του να εισβάλει και να παίρνει το σχήμα κάθε τρύπας. Μ’αυτές τις κολασμένες σκέψεις παραμάσχαλα άρχισε μια επιστημονική συζήτηση σχετικά με την ικανότητά του να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 μέρες (μόνο που εννοούσε στάσεις του κάμα σούτρα).

Οι ζάμπλουτοι φίλοι-φίδια του φυσικά τον αμφισβήτησαν. Αυτός, έχοντας χάσει κάθε αξιοπρέπεια, επέμεινε, έως που στοιχημάτησε όλη του την περιουσία σ’αυτό. Τόση λύσσα είχε να στριμωχτεί με τον υπηρέτη στο αερόστατο.

 

Την επόμενη μέρα επιβιβάστηκαν μαζί με ένα σωρό προμήθειες και τα άπαντα της Βίσση (γιατί ο Ψωλέας ήταν φανατικός Βισσικός). Δεν πρόλαβαν να σηκωθούν από το έδαφος όταν ο Ψόγκ άρχισε το ξελόγιασμα. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. ¨Οπως στο ανέκδοτο ο Τοτός κι η Τιτίκα καταλήγουν στο κρεββάτι γυμνοί μ’ανοιχτά τα πόδια και περιμένουν να δουν ποιός θα τους βατέψει, έτσι κι ο Ψόγκ με τον Πασπαρτού είχαν σταθεί στα τέσσερα και περίμεναν. Ματαίως προσπάθησαν ο ένας να αλλάξει τη γνώμη του άλλου, ήσαν κι οι δύο ανένδοτοι. Κατέληξαν, με σκυθρωπές τις μούρες τους, οκλαδόν στο κατάστρωμα του αερόστατου, ενώ ο Ψωλέας Ψογκ καταριόταν την ώρα και τη στιγμή που υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο και που θα έχανε όλη του την περιουσία στο στοίχημα (η Σιμιζού, η Μουρθία και η Χέρκουλες δεν υπήρχαν τότε για να ποντάρεις). Το αερόστατο εντωμεταξύ ταξίδευε παραμελημένο προς άγνωστη κατεύθυνση.

 

Αγνωστη βεβαίως για τον Ψωλέα και τον Πασπαρτού, που είναι οι ταπεινοί πρωταγωνιστές μιας ιστορίας, όχι όμως και για μας, τους ξερόλες αναγνώστες, που βλέπουμε το αερόστατο να ύπταται πάνω από τον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα πάνω από την Αρτα. Εκεί ακριβώς από κάτου, 45 μάστοροι και 60 μαθητάδες χτίζαν το περιβόητο γιοφύρι.

105 λεβέντες με τα στοιβαρά τους μπράτσα, τα κορμιά τους που τα ‘χε οργώσει το μυστρί και το καλέμι, τα σκαμένα από τον ήλιο προσωπά τους, τα ροζιασμένα από το πυλοφόρι χέρια τους, τις οργιωδώς γυμνασμένες πλάτες τους, τα βρεγμένα από τον ιδρώτα αμάνικα μπλουζάκια τους και τις σφρυγιλές δασύτριχες γάμπες τους.

Φευ! Η ρώμη και το οικοδομικό τους ταλέντο δεν έφτανε για να χτίσει το γιοφύρι που, ενώ ολημερίς χτιζόταν με κόπο και ίδρωτα, το βράδυ το ‘παιρνε από κάτω η πιο βαθιά κατάθλιψη και έπεφτε στον ποταμό να πνιγεί υπό τους ήχους του «Φέρτε ούζο του Τυρνάβου».

Ο πρωτομάστορας, κατηφής, πήγε να κατουρήσει.

 

Ακριβώς τη στιγμή που έβγαζε την υπερμεγέθη τσουτσού του και έρανε δίχως φειδώ τα αγριόχορτα και τους πανσέδες που είχαν αυτοβούλως φυτρώσει στην όχθη του ποταμού, ο Πασπαρτού είχε μετηκοίσει στην κουπαστή του μπροστινού καταστρώματος, αφενός για να γλιτώσει από την κρεβατομουρμούρα του Ψωλέα, αφετέρου για να τον χτυπήσει ο αέρας γιατί όλο αυτό το πέρα δώθε στα συννεφάκια του είχε φέρει μια αναγούλα.

Αυτό που δεν ξέρετε για την αραπίνα κουνίστρω, τον Πασπαρτού, αλλά είμαι πρόθυμη να σας το μαρτυρήσω ευθύς αμέσως, είναι ότι είχε σαρώσει όλα τα βραβεία στα παιχνίδια του κολλεγίου και των πάμπ όπου σύχναζε. Ετρωγε μια τούρτα σοκολάτα σε λιγότερο από 1,3 λεπτά με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, ρουφούσε 100 μέτρα μακαρόνι σε 8.2 δευτερόλεπτα, και, το μεγαλύτερο ταλέντο του, διέκρινε τσουτσού σε απόσταση 82 χιλιομέτρων με στροφές και βουνά ενδιάμεσα.

Με το που είδε λοιπόν κάτι στο έδαφος να γυαλίζει, έφερε και τα κυάλια στα μάτια του για να βεβαιωθεί, και κατόπιν βροντοφώναξε με την ψιλή φωνούλα του «Καλέ, πέος στον ορίζοντα!!!».

 

Ο Ψωλέας, καθότι πολύ γκαζόν, συσκέφθηκε μετά του εαυτού του περί το πεντάλεπτον ποιός είναι ο Καλεπέος, μετά θυμήθηκε τον Καλατάπας της Καλομοίρας, έκανε τον απαραίτητο συνειρμό και πετάχτηκε σαν ελατήριο μετατρέποντας την οκλαδόν στάση του σε επί κουπαστής κρεμάμενη, ενώ προηγουμένως είχε σβήσει το πετρογκάζ με σκοπό να ξεφουσκώσει η μπαλόνα και να προσγειωθούν σούμπιτοι ακριβώς πάνω στη λιμνούλα που είχε δημιουργήσει ο πρωτομάστορας με τις κύστες του.

 

Ο πρωτομάστορας ξαφνιάστηκε από τους απρόσκλητους, περιόρισε το τέρας στη σωβρακοφωλιά του και, δίχως να πλύνει τα χέρια του, έσπευσε να συστηθεί (σαν από συνομωσία της μοίρας, των πλανητών και του σύμπαντος) ως Καλεπέος Στονορίζοντας το γένος Αρχίδια-Μάστορας (αν ήταν το γένος Μάστορας-Μαρχίδια δε θα γκρεμιζόταν το ρημάδι πριν καν το χτίσουνε).

 

Ο έρως ήτο κεραυνοβόλος, αστραποβόλος και χιονοστιβαδοβόλος.

Η ματιά του Καλεπέου με το που συνάντησε τη ματιά του Ψωλέα έκανε τρελίτσες, σβουρίτσες, πιρουετίτσες, τόλουπ, αγκαλίτσες και ζουζουνίτσες. Ο Ψωλέας του θύμιζε τη γυναίκα του, είχε μακρύ μαλί χαίτη, γαμψή μύτη, υποψία μουστακιού, 5-6 δειλές τρίχες στα μάγουλα και στο σαγόνι και στήθος πλάκα.

Ο Καλεπέος πάλι ήταν για τον Φογκ το όνειρο που γινόταν πραγματικότητα.

Ο Ψωλέας, μεγαλωμένος διαβάζοντας στις αχανείς βιβλιοθήκες του πύργου του ελληνική μυθολογία, είχε πειστεί πως ο Μινώταυρος, όπως και άλλα μυθικά πλάσματα που συνδίαζαν το ανθρώπινο με το ζωώδες, αποτελούσε το καλύτερο ταίρι. Ενας άνθρωπος για να μιλάς κι ένας ταύρος στο κρεβάτι, δύο σε ένα.

 

Μετά από το πρώτο αγχωτικό πεντάλεπτο σαστιμάρας και σιωπής, ο Καλεπέος άρθρωσε την πρώτη του κουβέντα «το βρήκατε εύκολα» δίνοντας έτσι το έναυσμα στον Πασπαρτού να αρχίσει μια λογοδιάρροια περί του traffic στον περιφεριακό και το μποτιλιάρισμα στο τρίτο σύννεφο πρίν το κέντρο. Κατόπιν η κουβέντα γύρισε σε πιο σημαντικά ζητήματα και ειδικά στο φλέγον ζήτημα, δηλαδή πόσο καιρό κρατάει η οικοδομή. Εκεί λίγο ντράπηκε ο Καλεπέος, τι να πει ο άνθρωπος ότι το χτίζουν όλη μέρα και το βράδυ γκρεμίζεται, επειδή ξεπατίκωσε στις εξετάσεις και δε σκαμπάζει γρι από σχέδιο κι αρχιτεκτονική?

Με τα πολλά ο Ψωλέας, πρακτικό μυαλό, εννόησε πως ο σκοπός του γεφυριού ήταν για να περνάνε απέναντι και προσφέρθηκε να κάνει ο ίδιος τη μεταφορά.

Σφυρίζοντας «εχω και αερόστατο, πάμε μια βόλτα» βρέθηκε με τον Πασπαρτού, τον Πρωτομάστορα και τους 105 λεβέντες με τα στοιβαρά τους μπράτσα, τα κορμιά τους που τα ‘χε οργώσει το μυστρί και το καλέμι, τα σκαμένα από τον ήλιο προσωπά τους, τα ροζιασμένα από το πυλοφόρι χέρια τους, τις οργιωδώς γυμνασμένες πλάτες τους, τα βρεγμένα από τον ιδρώτα αμάνικα μπλουζάκια τους και τις σφρυγιλές δασύτριχες γάμπες τους, πάνω στο αερόστατο.

 

Τα ξιπασμένα, μαθημένα στα γαϊδούρια και στα μουλάρια, χτυπούσαν παλαμάκια από τη χαρά τους και τσουρομαδιόντουσαν για την καλύτερη θέση του αερόστατου. Μόλις καταλάγιασαν τα πράγματα, ο Ψωλέας άναψε το πετρογκάζ και αιωρήθηκαν…

 

 

to be continued

 

 

Advertisements

4 Σχόλια »

 1. λογικό πάντως ο Ψωλέας Ψοg να είναι Βισσικιά.
  ομοιο’παθητική’ μέθοδος…

  Σχόλιο από mec — Σεπτεμβρίου 4, 2008 @ 1:58 μμ | Απάντηση

 2. Καλά, απο όσα διάβασες το «Βισσικιά» σου έμεινε?
  Οι105 λεβέντες με τα στοιβαρά τους μπράτσα, τα κορμιά τους που τα ‘χε οργώσει το μυστρί και το καλέμι, τα σκαμένα από τον ήλιο προσωπά τους, τα ροζιασμένα από το πυλοφόρι χέρια τους, τις οργιωδώς γυμνασμένες πλάτες τους, τα βρεγμένα από τον ιδρώτα αμάνικα μπλουζάκια τους και τις σφρυγιλές δασύτριχες γάμπες τους, δε σου λένε τίποτα???

  Σχόλιο από Reborn — Σεπτεμβρίου 4, 2008 @ 9:23 μμ | Απάντηση

 3. θεικό! πάνω στο καλύτερο μας έκοψες! μα καλά, πόσο μεγάλο είναι το αερόστατο?

  αχ αυτοί οι 105 λεβέντες… και εμείς δεν έχουμε ένανννν

  Σχόλιο από profylaktiko — Σεπτεμβρίου 4, 2008 @ 11:45 μμ | Απάντηση

 4. Semna…
  Mhn ekdhloneste…

  Σχόλιο από gerolikos — Σεπτεμβρίου 5, 2008 @ 1:38 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: