Sakafiora

Μαρτίου 20, 2009

Αυτό θα πει sandwich!

Filed under: Gastronomic Tourism Lovers — sakafiora @ 10:23 πμ

sandwichΒρετανοί επιστήμονες επεξεργάστηκαν ένα μαθηματικό τύπο για τη δημιουργία του τέλειου σάντουιτς με τυρί χάρη σε μια επιστημονικά υπολογισμένη δοσολογία μαγιονέζας, σαλάτας και τυριού τσένταρ, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η εξίσωση αυτή, η οποία λαμβάνει υπόψη εννέα μεταβλητές, τέθηκε στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα www.cheddarometer.com, ώστε οι χρήστες του Ίντερνετ να μπορούν να φτιάξουν το σάντουιτς στα μέτρα τους προσαρμόζοντας την ποσότητα του τσένταρ αναλόγως με τα επιλεγμένα συστατικά.

Για τους μαθηματικούς, ο τύπος είναι W=[1 + ((bd)/6.5)) – s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100).

«W» είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά, «b» το πάχος του ψωμιού και «d» η σύστασή του (λευκό, ολικής αλέσεως…), «s» είναι η ποσότητα της μαργαρίνης ή του βουτύρου και «m» ο όγκος της μαγιονέζας. Οι άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ποσότητες από το μαρούλι («I»), τις πίκλες («p») και την τομάτα («v»).

Ο τύπος είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τζεφ Νιούτ στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα πειραματόζωα και περίπλοκα εργαλεία μέτρησης για να μελετηθούν πολλές εκατοντάδες είδη τσένταρ και να εντοπισθεί, βάσει της γεύσης και της υφής, η απαραίτητη ποσότητα αναλόγως των διαφόρων προστιθέμενων συστατικών.

2 σχόλια »

  1. δεν ξέρω που δεν ξέρω να μαγειρεύω. αν πρέπει να πάρω και διδακτορικό στα μαθηματικά για ένα σάντουιτς, οϊμέ ή αλί και τρισαλί! χαχαχα!

    Σχόλιο από basnia — Μαρτίου 20, 2009 @ 2:50 μμ | Απάντηση

  2. Δηλαδή πόσο αργόσχολοι είναι οι συγκεκριμένοι
    Πανεπιστημιακοί?Υπάρχει τύπος γι’αυτό?

    Καλό Σ/Κ

    Σχόλιο από Νινέτα(η μουρλή!!!) — Μαρτίου 21, 2009 @ 11:06 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: