Sakafiora

Ιανουαρίου 29, 2010

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ 2010 Ταλίν – Απολογισμός

Filed under: Καλλιτεχνικό Πατινάζ — sakafiora @ 2:34 πμ

Ανδρες

To Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Evgeni Plushenko. Ενώ πολλά ειπώθηκαν σχετικά με τις αποδόσεις αυτού του στοιχήματος, τελικά αποδείχτηκε ότι ο Εvgeni κέρδισε αυτό το στοίχημα εύκολα με το πείσμα, τη θέληση και φυσικά με τη μοναδική του ικανότητα να χορεύει στον πάγο. Και μάλιστα με 17 πόντους διαφορά. Ηρθε πρώτος στο σύντομο πρόγραμμα με συνδιασμό τετραπλού τριπλού, τριπλό άξελ, και τριπλό λουτς και απλά συνέτριψε τους αντιπάλους του στο ελεύθερο πρόγραμμα με συνδιασμό τετραπλού τετραπλού τριπλού (ο μοναδικός που έκανε τέτοιο συνδιασμό), τριπλό άξελ, συνδιασμό τριπλού άξελ με διπλό τόλουπ. Μοναδικό λάθος ένα λουτς που έγινε διπλό αντί για τριπλό. Ο Stephane Lambiel, παρότι ήρθε πέμπτος στο σύντομο, έδωσε ένα απίθανο ελεύθερο πρόγραμμα και κατέκτησε δικαίως τη δεύτερη θέση με τετραπλό τόλουπ (αλλά άγγιξε τον πάγο με το χέρι), συνδιασμό τετραπλού διπλού, και πολλά τριπλά άλματα, αλλά και με ένα χαζό πέσιμο στους βηματισμούς. Είναι αναμφίβολα ο καλύτερος χορευτής και πάντα αναρωτιέμαι πόσο υψηλή βαθμολογία θα είχε αν είχε άλματα. Μάλλον θα ήταν εκτός συναγωνισμού. Ο Brian Joubert παρόλο που ήρθε δεύτερος στο σύντομο πρόγραμα με το πιο εντυπωσιακό κατά τη γνώμη μου σύντομο πρόγραμμα, με συνδιασμό τετραπλού διπλού, τριπλό άξελ, τρπλό λουτς και τους καλύτερους βηματισμούς, έδωσε ένα απογοητευτικό ελεύθερο πρόγραμμα (σε σχέση με το σύντομο που είχε συναρπάσει ώς κι εμάς τους Πλουσενικούς) με τετραπλό τόλουπ και έξι τριπλά άλματα (το προγραμματισμένο τετραπλό σάλχο έγινε τελικά διπλό). Τέταρτος στο σύντομο και στο ελεύθερο ο Τσέχος Michal Brazina και πέμπτος ο Ιταλός Samuel Contesti. Μένει να δούμε πώς θα πάνε οι Adam Rippon (USA), Denis Ten (KAZ), Ryan Bradley (USA) στο Four Continents για να πάρουμε μια ιδέα του τι μέλλει γενέσθαι στους Ολυμπιακούς.

Γυναίκες
Η Carolina Kostner ήταν η αθλήτρια που έδωσε το πιο καθαρό πρόγραμμα. Και λέω αθλήτρια γιατί βρίσκεται πιο κοντά στη φύση του ξυλάγγουρου παρά της χορεύτριας. Ηρθε πρώτη στο σύντομο με συνδιασμό τριπλού φλιπ με διπλό τόλουπ, τριπλό λουτς, διπλό άξελ και διατήρησε τη θέση της στο ελεύθερο πρόγραμμα με συνδιασμό τριπλού φλιπ με τριπλό τόλουπ, τριπλό λουτς και συνδιασμό τριπλού σάλχο με διπλό τόλουπ. Η Laura Lepisto, ενώ ήρθε τρίτη στο σύντομο, με τριπλό τόλουπ, συνδιασμό τριπλού τριπλού (αλλά άγγιξε τον πάγο με το χέρι στο τέλος) και διπλό άξελ, τελικά κατέκτησε τη δεύτερη θέση με συνδιασμό τριπλού τριπλού αλλά και με πολλά λάθη στα υπόλοιπα άλματα. Η Elene Gedevanishvili (Georgia) φάνηκε να μην πιστεύει κι η ίδια την κατάκτηση της τρίτης θέσης αφού έδωσε στο ελεύθερο συνδιασμό τριπλού διπλού, τριπλό σάλχο και τρία διπλά άξελ.
Κiira Korpi και Sarah Meier κατέκτησαν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα με τη Sarah Meier να κλέβει για μια ακόμα φορά την παράσταση ως καλύτερη χορεύτρια (αν είχε και άλματα δε θα γινόταν αγώνας για την πρώτη θέση).
Με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο των γυναικών στο Ευρωπαϊκό, προφανώς και ανοίγεται δρόμος για τις Γιαπωνέζες Mao Asada και Akiko Suzuki, Amanda Dobbs (USA), Caroline Zhang (ασημένιο μετάλιο στο World Junior), Myriane Samson (Can), Amelie Lacoste (Can), Yan Liu (CHN) και Na-Young Kim (KOR). Συμμετέχουν όλες στο Four Continents που αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς.

Ζευγάρια
Οι Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov ήταν δεύτεροι στο σύντομο με παράλληλα τριπλά τόλουπ και πεταχτό τριπλό λουπ αλλά τελικά πήραν το χρυσό μετάλλιο με πεταχτό τριπλό σάλχο, παράλληλα τριπλά τόλουπ (με παραπάτημα της Kavaguti), τριπλό τουίστ, διπλά άξελ και πεταχτό τριπλό λουπ, και μάλιστα με 15 πόντους διαφορά. Το πανηγύρισα δεόντως καθώς είχαμε και χρωστούμενα από την περσινή αδικία. Οι Aliona Savchenko/Robin Szolkowy αρκέστηκαν στη δεύτερη θέση παρότι είχαν έρθει πρώτοι στο σύντομο με παράλληλα τριπλά τόλουπ και πεταχτό τριπλό φλιπ. Στο ελεύθερο πρόγραμμα έδωσαν παράλληλα τριπλά τόλουπ αλλά έγιναν λάθη στο πεταχτό τριπλό φλιπ και στα παράλληλα τριπλά σάλχο (η Aliona έκανε διπλό).
Οι Maria Mukhortova/Maxim Trankov ήταν τρίτοι στο σύντομο με παράλληλα τριπλά τόλουπ και πεταχτό τριπλό τουίστ και παρέμειναν στην τρίτη θέση με διπλά άξελ, συνδιασμό τριπλών διπλών, πεταχτό τριπλό τουίστ και πεταχτό τριπλό λουπ (εδώ η Mukhortova άγγιξε τον πάγο). Tέταρτοι οι Tatiana Volosozhar/Stanislav Morozov (Ukr), και πέμπτοι οι Vera Bazarova/Yuri Larionov (RUS). Υποψιάζομαι πως ο Morozov, εκτός από πατινάζ, κάνει και body building, απορίας άξιον πώς συνδιάζονται αυτά τα δύο.
Στους ολυμπιακούς θα καταφτάσουν κι από το Four Continents οι Dan Zhang/Hao Zhang (CHN), McLaughlin/Brubaker (USA), Duhamel/Buntin (CAN) για να γίνει σφαγή.

Χορός στον πάγο
Συναρπαστικός όπως πάντα ο χορός στον πάγο και με τις γνωστές αδικίες. Φέτος, το χρυσό το πηρε (άδικα) το ζευγάρι Oksana Domnina/Maxim Shabalin που ήρθε πρώτο στον υποχρεωτικό χορό, δεύτερο στο original dance (aboriginal – αξίζει να το δείτε, απόκριες έρχονται) και δεύτερο στο free dance. Ασημένιο για τους Federica Faiella/Massimo Scali που ήρθαν τρίτοι στον υποχρεωτικό χορό αλλά πρώτοι στο original dance (Italian tarantella) και πρώτοι στον ελεύθερο χορό. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους αισθητά περισσότερο από το χρυσό μετάλλιο. Τρίτοι οι Khokhlova/Novitski που ήρθαν δεύτεροι στον υποχρεωτικό χορο, τέταρτοι στο original dance (Russian song) και τρίτοι στον ελεύθερο χορό (με το ολοκαίνουριο πρόγραμμα τους «firebird» και τη Khokhlova ντυμένη ως σπάνιο πουλί). Εμένα προσωπικά μου άρεσε και αυτό το ζευγάρι πολύ περισσότερο από το χρυσό μετάλλιο. Τέταρτοι οι Pechalat/Bourzat (με original dance American Country) και πέμπτοι οι Kerr/Kerr. Στο Four Continents υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με τους Weaver/Poje (CAN),  Chock/Zuerlein (USA – World Junior Champions),  Huang/Zheng (CHN), Hubbell/Hubbell (USA), Ralph/Hill (CAN) και McCurdy/Coreno (Can).

Ελληνικές συμμετοχές

Στις γυναίκες η Μαρία Παπασωτηρίου ήρθε 41η σε σύνολο 42 (κι αφού η 42η αθλήτρια αποσύρθηκε από το διαγωνισμό) και έμεινε εκτός τελικού.

Στο χορό στον πάγο οι Nikki GEORGIADIS / Graham HOCKLEY ήρθαν 23οι (σε σύνολο 27) παίρνοντας την 24η θέση στον υποχρεωτικό χορό και την 23η στον πρωτότυπο χορό, ενώ φυσικά έμειναν εκτός τελικού.

Στα ζευγάρια Οι Jessika Crenshaw/Chad Tsagris πέρασαν στον τελικό 16οι στο σύντομο πρόγραμμα. Ηρθαν 14οι στο ελεύθερο και 15οι στη γενική κατάταξη.

Δεν ξέρω αν πιάνεται για ελληνική συμμετοχή αλλά ο Tomas Verner ντύθηκε ναυτάκι και χόρεψε συρτάκι στο σύντομο πρόγραμμα (εδώ ο Κωστάλας έγινε στόχος των βλεμμάτων των υπόλοιπων δημοσιογράφων). Στο ελεύθερο πρόγραμμα ο Tomas Verner ήταν απογοητευτικός και κατέκτησε τη 10η θέση.

To Gala

Aπολύτως απογοητευτικό, με έκανε να χασμουρηθώ. Όλο σοβαρές χορογραφίες με απαλές μουσικές, ωραίες και λυρικές μεν, ικανές να σε κοιμήσουν δε. Ο Brian Joubert έκλεψε την παράσταση με το πιο δυνατό πρόγραμμα. Στο τέλος του προγράμματος φέρθηκα ως κάφρος σηκώνοντας το πανώ «Go Plushy», ήταν μια παρόρμηση της στιγμής με σκοπό να φανεί το πανώ κι όχι να μειωθεί η αξία του Joubert ή να υπονοηθεί κάτι σχετικό με την κόντρα των δύο αθλητών. Ζητάω δημόσια συγνώμη. Χειρότερη στιγμή του Gala ήταν η εμφάνιση της Carolina Kostner (όχι, δείτε το και πείτε αν είναι ξυλάγγουρο).

Ο Αλέξης

To μοναδικό κακό με τη ζωντανή παρακολούθηση του πατινάζ είναι ότι χάνεις την ανεκτίμητης αξίας περιγραφή του Αλέξη Κωστάλα. Τουλάχιστον όμως είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε προσωπικά καθώς κυματίσαμε την Ελληνική σημαία κι εκείνος ανέβηκε στην κερκίδα για να μας μιλήσει. Ο Αλέξης είναι ακριβώς όπως τον φαντάζεται όποιος παρακολουθεί καλλιτεχνικό πατινάζ. Γλυκός, ευγενικός, καλοσυνάτος με ζεστή χειραψία και χαμόγελο.

Tα παρελκόμενα :

Ο Plushenko δήλωσε ότι στους ολυμπιακούς αγώνες θα κάνει δύο τετραπλά άλματα στο ελεύθερο πρόγραμμα. Τον πετύχαμε στο ξενοδοχείο και διαπιστώσαμε ότι είναι ένα απλό παιδί, αγνό και προσγειωμένο. Ανέβηκε στο δωμάτιό του και μας έφερε αναμνηστικά δώρα, φωτογραφήθηκε με υπομονή με εμάς και με τα πανώ μας. Μας είπε ότι τα είδε στο στάδιο την ώρα του warming, μας τα υπέγραψε και υποσχέθηκε να έρθει και στο Τορίνο (αρκεί να είναι υγιής). Μόλις του είπαμε πως ήρθαμε από την Ελλάδα μας είπε ότι πηγαίνει στην Κρήτη (στο Καψής) διακοπές κι ότι έχει διαμερίσματα (δεν καταλάβαμε πού). Θέλει πολύ να έρθει για show εδώ (άγνωστο πού αφού δεν έχουμε παγοδρόμιο). Η γυναίκα του, που ήρθε αργότερα στο ξενοδοχείο, μας μιλούσε για ένα τέταρτο ενώ την περίμενε έξω ταξί και μας έδωσε ό,τι είχε στην τσάντα της : το άρωμα που διαφημίζει ο Plushy και τον οδηγό της oriflame με φωτογραφία του Plushy.

Το δολοφονικό βλέμμα του Plushenko προς τον Brazina όταν πέρασε από μπροστά του την ώρα που ετοιμαζόταν για άλμα κατά το warming και το υπόλοιπο τοίχο-τοίχο ζέσταμα του Brazina προκάλεσαν το γέλιο στις κερκίδες του Saku Suurhall (αν είστε στο Ταλίν και πείτε Suku Surhul, Saka Sarhul, Suka Surhul, θα καταλάβουν. Ακόμα και μετά από τόσες μέρες στο Ταλίν έκανα search στο google για να δω πώς λέγεται).

Στην απονομή των «μικρών μεταλλίων» ο Joubert δεν εμφανίστηκε προφανώς πικραμένος από το αποτέλεσμα. Ο Lambiel είπε ότι είναι ευτυχισμένος με το ασημένιο μετάλλιο αλλά θα ήταν ακόμα πιο ευτυχισμένος με το χρυσό κι ο Plushenko το ξεκρέμασε από το λαιμό του για να του το δώσει.

Στην απονομή των μεταλλίων Plushenko και Lambiel αγγαλιάστηκαν εγκάρδια ενώ ο Joubert χαιρέτισε δια χειραψίας.

H Sarah Meier είναι το ίδιο γλυκειά και όταν μιλάει. Την είδαμε στο ξενοδοχείο, χαμογελούσε και έλεγε σε όλους ευχαριστώ που την καλολογούσαν και της έδιναν συγχαρητήρια.

Καθόμασταν στη δεύτερη σειρά κι ακριβώς μπροστά μας καθόταν η Gwyneth Paltrow. Δεν ξέρω ποιό από αυτά είναι χειρότερο : η ασχετοσύνη όλων όσων ζήτησα να αναγνωρίσουν ποιά είναι και δεν την ήξεραν? Το δικό μου αλτσχάιμερ που δε μπορούσα να θυμηθώ ποιά είναι, τελικά υπέθεσα ότι είναι πατινέρ του ice dance και της είπα καλή επιτυχία για αύριο (την επομένη ήταν ο τελικός)? Ή το ότι μου απάντησε ευχαριστώ πολύ?

Aναταραχή επικρατεί στις τάξεις των οπαδών του Joubert καθώς το deja vu δείχνει πως θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2006. Τότε στο Ευρωπαϊκό στη Λυόν η κατάταξη των μεταλλίων ήταν ίδια (Plushy χρυσό, Lambiel ασημένιο, Joubert αργυρό). Mετά ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί στο Τορίνο (και μάλιστα στο Palavela που θα γίνει το παγκόσμιο φέτος) με Plushy χρυσό, Lambiel ασημένιο, Buttle αργυρό. Kαι τέλος το παγκόσμιο στο Calgary (οι Ολυμπιακοί φέτος είναι στο Vancouver και όλες οι πτήσεις πετάνε μέσω Calgary) με Lambiel χρυσό, Joubert ασημένιο και Lysacek αργυρό (ο Plushenko δε συμμετείχε).

Ο Contesti αναδείχτηκε παμψηφί μανουλομάνουλο του πρωταθλήματος. Με την είσοδό του στο αεροπλάνο της επιστροφής της Lufthansa έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου.

Eπόμενες διοργανώσεις :

27-30 Ιανουαρίου 2010 – Tεσσάρων Ηπείρων – Jeonju, S.Korea

12-28 Φεβρουαρίου 2010 Χειμερινοί Ολυμπιακοί – Βανκούβερ, Καναδάς

22-28 Μαρτίου 2010 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Τορίνο, Ιταλία

24-30 Ιανουαρίου 2011 Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – Μπερν, Ελβετία

15-20 Φεβρουαρίου 2011 Τεσσάρων Ηπείρων – Ταϊπέι, Ταϊβάν

21-27 Μαρτίου 2011 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Ναγκάνο, Ιαπωνία

Facebook groups :

Figure Skating http://www.facebook.com/pages/Figure-Skating/23380338296?sid=2b78f138a5bde1eda107c3c4078c5dee&ref=s

Ice Dancers (Figure Skating) http://www.facebook.com/group.php?gid=5897317510

Ice Skating Rocks! http://www.facebook.com/group.php?gid=2208208973

Evgeni Plushenko http://www.facebook.com/group.php?gid=8760391150

Stephane Lambiel http://www.facebook.com/pages/Stephane-Lambiel/10041338212?sid=7f8021e9063c75197452f011e70ffb08&ref=s

Sarah Meier http://www.facebook.com/group.php?gid=2242261251

Figure Skating Lovers – Greece http://www.facebook.com/group.php?gid=58025618342

Παγοδρόμιο στην Ελλάδα http://www.facebook.com/group.php?gid=14817915242

Αγαπάμε Αλέξη Κωστάλα http://www.facebook.com/group.php?gid=38907129737

*Με κλικ πάνω στις κοκκινισμένες λέξεις βλέπετε το αντίστοιχο βίντεο.

Advertisements

8 Σχόλια »

 1. ΟΠΟΤΕ: τα προγραμματισμένα ταξίδια σου για το επόμενο 2μηνο είναι:
  1. Καναδάς
  2. Ιταλία (κοντά)
  3. Ελβετία (μακρυά δεν το λες)
  4. Ταϊβάν
  5. Ιαπωνία
  Άντε βρε, τα λέμε τον Απρίλη! Μουτς

  Σχόλιο από Reborn — Ιανουαρίου 29, 2010 @ 12:00 μμ | Απάντηση

 2. Μαρσή κι εσυ και η Gwyneth είστε το ίδιο ζαβές!!!!
  Με έχεις βάλει στο τριπάκι να βλέπω βιντεάκια στον πάγο για να τους αναγωρίζω και να καταλαβαίνω το σκατά είναι το λουντς!!! Αντε και τον Απρίλη σπίτια μας!!!! 🙂

  Σχόλιο από One Happy Dot — Ιανουαρίου 29, 2010 @ 5:24 μμ | Απάντηση

 3. To lutz den bgainei apo to lutzo,na to peite sth menegakh, tsekarismeno!
  Poia Gwyneth re sy, me doyleueis???den htan h domnina? LOL, exw pesei kserh, pou na to fantastw???
  Sxedon oloi oi athlites pou einai sto 4CC, antres-gynaikes(ektos asada and akiko) den prokrithikan sthn olympiaki omada ths xwras tous kai den tha einai sto vancouver giayto tous esteilan ekei, na mhn gkriniazoun.

  Mazepsa tis photo, doksa sy o plushenko.

  Σχόλιο από dimi — Ιανουαρίου 29, 2010 @ 6:09 μμ | Απάντηση

 4. elpizw otan tha deis ton Tom Cruz stin kerkida thn epomenh fora, na min tou euxitheis ki autounou kali tyxi…. MARI SOY XEI FAEI TA MYALA O PAGOS TELEIWS???

  Σχόλιο από artemis — Ιανουαρίου 30, 2010 @ 7:41 μμ | Απάντηση

 5. Ola ta vgales sti fora…koutsompola!!!

  Σχόλιο από marina — Ιανουαρίου 31, 2010 @ 2:45 μμ | Απάντηση

 6. kala sakafiora eisai 8ea!!!! pragmatika gelaw para polu mazi s….latreuw t patinaz kai mporw na pw pws xarika paaaara polu gia tn plushy mas kai tn lambiel mas….oso gia tn joubert…ti na pw dn 3erw…oi gunaikes itan t pio apogoiteutiko makraaaaaaaaaaaaaannnnn!!! i kostner oxi mono 3ulagkouro alla…ase dn t lew…i kaimenoula i sarah polu tn lupi8ika gt tn ponaw kai tn agapaw….meta dilwse pws oi krites va8mologoun mia nea genia a8litriwn(i sarah einai 25 xronwn) kai pws dn 3erei an 8a sunexisei meta tous olumpiakous….sta zeugaria pisteuw pws adiki8ikan ligo oi germanoi…ok na min evgainan persi alla fetos eprepe opwsdipote….oso gia tn xoro stn pago opoio zeugari kai na evgaine den 8a me xalouse….oloi ta idia xalia eixan….allaz isabelle et olivier aux JO en vancouver!!!!!! stenoxwriemai pou dn mporw na er8w st vancouver i stn italia gt exw school…pffffffff…8a ta vlepw apo t tv kai 8 akouw tn uperoxo kwstala m….st gala eklapsa me tn emfanisi t lambiel….itan 8eos!!! ade sakafiora t leme!!! keep working!!!! we adore you!!!!!!!!!!!

  Σχόλιο από Chrysoula — Φεβρουαρίου 2, 2010 @ 4:59 μμ | Απάντηση

 7. ευχαριστώ πολύ παιδιά! πάμε για ολυμπιακούς αγώνες τώραααααααααααααα

  Σχόλιο από sakafiora — Φεβρουαρίου 2, 2010 @ 10:26 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: