Sakafiora

Φεβρουαρίου 1, 2011

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ 2011 Βέρνη – Απολογισμός

Filed under: Καλλιτεχνικό Πατινάζ — sakafiora @ 12:21 πμ

Aνδρες – Χρυσό για το νεαρό Γάλλο Florent Amodio που ήρθε πρώτος στο σύντομο με τριπλό άξελ, συνδιασμό τριπλού λουτς τριπλού τόλουπ, τριπλό φλιπ. Καθοριστικό το σύντομο πρόγραμμα αφού στο ελεύθερο ήρθε τρίτος με δύο τριπλά άξελ, συνδιασμό τριπλού σάλχο τριπλού τόλουπ και τρία ακόμα τριπλά άλματα. Γενικά το ελεύθερο πρόγραμμα ήταν αρκετά απογοητευτικό και μου δόθηκε η εντύπωση ότι προωθείται χωρίς να το αξίζει (τουλάχιστον όχι ακόμα, είναι εντελώς ανώριμος).

Αργυρό για έναν ακόμα Γάλλο, τον άτυχο πλέον Brian Joubert που φαίνεται να έχει αλλεργία στο χρυσό μετάλλιο αλλά και στο τριπλό λουτς. Είχε πτώση στο σύντομο και πήρε την 7η θέση, όμως έδωσε ένα απίστευτο ελεύθερο πρόγραμμα με τετραπλό τόλουπ και πέντε τριπλά άλματα που τον έφεραν τελικά στην πρώτη θέση του ελεύθερου και στο δεύτερο σκαλί του πόντιουμ.

Ο Thomas Verner, μετά την 6η θέση στο σύντομο, έδωσε τετραπλό τόλουπ και πέντε τριπλά άλματα ενώ βγήκε από το πρώτο τριπλό άξελ και απλοποίησε το λουτς. Παρόλα αυτά βρέθηκε με χάλκινο μετάλλιο. Ένιωσα ότι αδικήθηκε ο Kevin Van Der Perren που παρά το τετραπλό και τα οκτώ τριπλά αρκέστηκε στην τέταρτη θέση. Η επιστροφή των τετραπλών, αποτέλεσμα της διορθωτικής βαθμολογίας τους, σημαίνει χαρμόσυνες καμπάνες γιατί έρχεται παγκόσμιο και όσο να’ναι περιμένουμε να δούμε προγράμματα με παραπάνω τετραπλά άλματα.

Από τους άνδρες φέτος δε μου άρεσε σχεδόν κανένας. Ο Amodio πολύ άγουρος ακόμα, ο Joubert πολύ ασταθής και όλοι οι άλλοι τίποτα το ιδιαίτερο. Ο μόνος που μου γέμισε το μάτι και αθλητικά και καλλιτεχνικά ήταν ο Kevin ο οποίος έδειξε ότι έχει μεγάλη βελτίωση αλλά τώρα πια ίσως να είναι αργά. To μόνο παρήγορο σ’αυτή την κατηγορία είναι η έλλειψη φαβορί που δυναμιτίζει τον ανταγωνισμό και υπόσχεται πολλά.

Γυναίκες – Μοιάζει με το ευτυχισμένο τέλος ενός παραμυθιού, με την εκπλήρωση ενός ονείρου. Χρειάστηκαν χρόνια, επιμονή και υπομονή αλλά επιτέλους δικαιώθηκα. Η καλύτερη χορεύτρια που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από την κατηγορία γυναικών του καλλιτεχνικού πατινάζ πήρε το χρυσό μετάλλιο που το άξιζε όσο ποτέ άλλοτε. Μπορεί το επίπεδο των γυναικών να είναι κατώτερο από ποτέ αλλά από καλλιτεχνική άποψη είδα το πιο ευαίσθητο και συγκινητικό πρόγραμμα που έχω δει ποτέ. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα υγρά μάτια της Sarah Meier, το χειροκρότημα και την αγάπη του κόσμου (όχι μόνο του κόσμου που ήταν στο παγοδρόμιο αλλά και του κόσμου που καθόταν μπροστά στην τηλεόραση και είχε μείνει άφωνος σαν εμένα). Η Sarah Meier θα αποσυρθεί και διαπιστώνω το εξής. Δε με νοιάζει αν θα κάνει ποτέ καμιά τους τετραπλό τόλουπ ή τριπλό άξελ. Ή αν θα κάνει διπλό άξελ χωρίς να πέσει. Θέλω να βλέπω χορεύτριες σαν τη Sarah Meier να αναδεικνύουν την καλλιτεχνική πλευρά κι ας μένει το άθλημα πίσω. Θέλω να ξαναζήσω αυτή τη μαγεία, αυτό το κράτημα της αναπνοής μου μέχρι να ακουστεί η τελευταία νότα κι αυτή τη μικρή σιωπή πριν ξεσπάσει το χειροκρότημα. Θέλω να βλέπω κι άλλες Sarah Meier με χρυσά μετάλλια.

Και μετά που θα κάθομαι να το σκέφτομαι πιο σοβαρά να θαυμάζω και την τακτική και την ηρεμία και όλες τις άλλες αρετές που οδήγησαν στο μετάλλιο. Και την ωριμότητα να σταματάει την κατάλληλη στιγμή όταν βρίσκεται στην κορυφή. Δεν έχω άλλα λόγια να περιγράψω αυτό που συνέβη φέτος.

Θα ήθελα να είμαι στη Βέρνη μόνο και μόνο γι αυτό.

Δεύτερη θέση για την Ιταλίδα Καρολίνα Κόστνερ (το ξυλάγγουρο) και τρίτη για τη Φινλανδή Kiira Korpi, που παρά την πρώτη θέση του σύντομου δεν τα πήγε καθόλου καλά στο ελεύθερο.

Μια νότα αισιοδοξίας για το άθλημα η Alena Leonova που μετά το απογοητευτικό σύντομο και τη 13η θέση σκαρφάλωσε στην 5η θέση παίρνοντας την 3η θέση στο ελεύθερο.

Ζευγάρια – Μεγάλη κλοπή και αδικία για τους Kavaguti/Smirnov που άξιζαν το χρυσό μετάλλιο, το οποίο χαρίστηκε στους Savchenko/Szolkowy. Η κλοπή έγινε αρχικά στο σύντομο όπου οι Γερμανοί πήραν 3 βαθμούς παραπάνω χωρίς να καταλάβουμε γιατί. Οι Γερμανοί έκαναν ένα (ομολογουμένως) μεγάλο πεταχτό τριπλό φλιπ, παράλληλα τριπλά τόλουπ και τριπλό τουίστ. Οι Ρώσοι πεταχτό τριπλό λουπ, συνδιασμό τριπλών τόλουπ, ενώ το πρόγραμμά τους είχε ένταση και συναισθηματική φόρτιση, πράγμα που οι Γερμανοί δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Παρόλα αυτά, ένας κριτής βαθμολόγησε τους Γερμανούς με τέλειο δεκάρι στο performance/execution.

Το απαράδεκτο του πράγματος συνεχίστηκε και στον τελικό με τους Ρώσους να δίνουν ένα κατά πολύ ανώτερο πρόγραμμα και να παίρνουν μόλις 0.20 βαθμούς παραπάνω από τους Γερμανούς οι οποίοι είχαν και την απίστευτη σκηνή των περιστροφών (δεν πήραν βαθμό αλλά δεν τους αφαιρέθηκε και βαθμός). Με λίγα λόγια η Aliona σκόνταψε και μετά κοιτούσε τον Szolkowy και τον περίμενε να τελειώσει τις περιστροφές για να συνεχίσουν μαζί το πρόγραμμα. Ο Smirnov μάλιστα δήλωσε (δεν ξέρω όμως πόσοι κατάλαβαν την πικρία του) ότι «στο σύντομο πρόγραμμα και τα δύο ζευγάρια είχαμε σχεδόν το ίδιο επίπεδο και νομίζω ότι σήμερα εκτελέσαμε όλες τις φιγούρες πεντακάθαρα. Αλλά, πρόκειται γι άθλημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά».

Τρίτη θέση για τους Vera Bazarova/Yuri Larionov. Εμένα σ’αυτό το ζευγάρι κάτι δε μου ταιριάζει, δεν έχουν αυτό το καλλιτεχνικό που έχουν όλα τα ρώσικα ζευγάρια. Ίσως φταίει κι ο Yuri που έχει φάτσα και κούρεμα οικοδόμου, πιο πολύ του ταιριάζει το πυλοφόρι το μυστρί παρά η στολή του πατινάζ και κάθε φορά που τον βλέπω με κολάν νομίζω ότι είναι μαφιόζος πορτιέρης σε κλαμπ που έχει ντυθεί έτσι λόγω αποκρεών. Μεγάλα λόγια δε λέω αλλά δε βλέπω μέλλον από αυτό το ζευγάρι.

Χορός στον πάγο – Συνεχίζεται η γκρίνα, τώρα όχι λόγω αδικίας, αλλά λόγω αλλαγής των κανονισμών και καταστροφή του αθλήματος. Τα αγαπημένα μας original dance & compulsory dance έγιναν μία σαλάτα τουρλού και τα ζευγάρια αναγκάζονται να δώσουν και τα δύο ταυτόχρονα…

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο το άσχημο του πράγματος όσο ότι χάσαμε και τις υπέροχες στολές των παραδοσιακών χορών. Δεν ξέρω ποιανού ιδέα ήταν αυτή πάντως δεν ήταν πετυχημένη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, οι ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΑΣ Γάλλοι Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat επιτέλους πήραν το χρυσό με επιπέδου πολύ δυνατά προγράμματα και στο σύντομο και στο ελεύθερο. Δεύτεροι οι Ρώσοι Ekaterina Bobrova/Dmitri Soloviev και τρίτοι οι Άγγλοι Sinead Kerr/John Kerr. Οι Kerr, θα μπορούσε να πει κανείς ότι άξιζαν κάτι παραπάνω φέτος. Εγώ άνετα θα τους έδινα το αργυρό μετάλλιο ή θα τους ανέβαζα στο πρώτο σκαλί μαζί με τους Γάλλους. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο προγράμματα άξιζαν το χρυσό εξίσου. Ειδικά το ελεύθερο πρόγραμμα των Άγγλων κυλούσε τόσο αβίαστα και ήταν τόσο ενδιαφέρον που θα μείνει αξέχαστο. Ερχόμενοι από τα Junior, οι Ρώσοι Elena Ilinykh/Nikita Katsalapov έδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα για επιστροφή των ολυμπιακών μεταλλίων στη μαμά Ρωσία. Οι Ιταλοί  Federica Faiella/Massimo Scali έχασαν το παιχνίδι στο σύντομο πρόγραμμα όταν ήρθαν ένατοι μετά από ένα λάθος της Faiella στα twizzles.

ΓΚΑΛΑ

Ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα γκαλά είδαμε φέτος.

Αρχικά, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την περίφημη Denise Biellmann που μέχρι τώρα όλοι ακούγανε σαν όνομα πιρουέτας. 50 ετών και σε εκπληκτική φόρμα.

Μετά είχαμε τον Stephane Lambiel που αν και έδωσε τετραπλό τόλουπ και μας θύμισε τα απίθανα σπινς του, δεν παρέλειψε να σαβουριαστεί για να μας θυμίσει και τις πίκρες που μας έδινε όταν αγωνιζόταν.

Μετά, άρχισε να φαίνεται ότι όλοι είχαν όρεξη στο γκαλά. Οι Kerr/Κerr με τις γραββάτες και τους χαρτοφύλακες έδωσαν έναν απίθανο χορό ενώ τσουλούσαν τις καρέκλες τους πάνω στον πάγο υπό τους ήχους του σάουντρακ MAD MEN.

Ο Thomas Verner εμφανίστηκε με τα αλήτικα για να μας δώσει μια νότα αισιοδοξίας με το always look at the bright side of life.

Οι Kavaguti/Smirnov χόρεψαν Habanera δίνοντας τις πιο θεαματικές φιγούρες και το πιο δύσκολο πρόγραμμα του γκαλά, υπενθυμίζοντάς μας πόσο αδικήθηκαν από τους κριτές φέτος.

Μετά βγήκε η Pechalat στον πάγο υπό τους ήχους του George of the Jungle, ντυμένη μικρή εξερευνήτρια. Συναντάει έναν κροκόδειλο στη ζούγκλα της παγοπίστας, βγάζει μια κραυγή φόβου και τότε εισβάλει ο Bourzat που χτυπάει κάτω τον κακό κροκόδειλο και τον πετάει στο κοινό.

Δεν ξέρω αν είμαι η μόνη που σκέφτηκε «κακομοίρη μου είσαι τυχερός που δεν είναι η φιλοζωική στο στάδιο» ή αν μου έχει γίνει πλέον εμμονή το πρόβλημα των φιλόζωων που έχουν πάψει να είναι φιλάνθρωποι.

Ακολούθησαν οι Savchenko/Szolkowy με την Aliona ντυμένη Barbie και τους ήχους του Barbie girl.

Kαι μετά από όλα αυτά τα «καραγκιοζιλίκια» (με την καλή έννοια) ήρθε το τέλειο κλείσιμο του γκαλά.

Η Sarah Meier με τα μάτια υγρά και δακρυσμένα να παραλαμβάνει μια ανθοδέσμη μαζί με τις ευχαριστίες του κοινού (και ίσως και όλου του πλανήτη). Την ευχαριστούσαμε που υπάρχει και μας αφήνει να τη βλέπουμε να χορεύει στην παγοπίστα και που μας έκανε να δακρύσουμε από συγκίνηση.

Μετάδοση

Η μετάδοση ήταν πραγματικά για γέλια. Ο σκηνοθέτης έδειχνε τον ένα εκ των δύο στα ζευγάρια με αποτέλεσμα να εκνευρίζεται, όχι μόνο ο Κωστάλας, αλλά και όλο το τηλεοπτικό κοινό που δε μπορούσε να παρακολουθήσει το συγχρονισμό των ζευγαριών. Στο δε γκαλά η κάμερα εστίαζε στον ίσκιο των αθλητών στον πάγο. Ο Κωστάλας, από την ταραχή του, μέχρι και άλλα ονόματα έλεγε (όταν βγήκε η Κόστνερ μας είπε ότι είναι η Μακάροβα). Η ΕΤ τα έκανε σαλάτα με το πρόγραμμα. Τους τελικούς των ανδρών και των γυναικών τους έδειξε μόνο σε μαγνητοσκόπηση ενώ την ώρα των αγώνων έδειχνε πολύ σημαντικά πράγματα όπως αγώνα πόλο και ταινία…

Η Ελλάδα

Με τους νέους κανονισμούς η Ελλάδα πέθανε και επισήμως για το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Ουσιαστικά έχει πεθάνει από τη στιγμή που δεν έχει παγοδρόμιο αλλά τώρα πέθανε και τυπικά.

Η Ελληνοαμερικανίδα Georgia Glastris δεν κατάφερε να προκριθεί. Ήρθε 17η από τις 19 αθλήτριες που συμμετείχαν στον προκριματικό. Στα competitions της εκπροσώπου μας αναφέρεται ότι έχει έρθει πρώτη στο Ελληνικό πρωτάθλημα….

Περισσότερα για τη διαφθορά στο χόρο των αθλημάτων πάγου μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εγώ έχω βαρεθεί να τα λέω :

http://diafthorapagodromies.blogspot.com/2011/01/blog-post_26.html

http://diafthorapagodromies.blogspot.com/

Πού πήγαν τα λεφτά για το παγοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων ΟΕΟ???

Eπόμενες διοργανώσεις :

15-20 Φεβρουαρίου 2011 Τεσσάρων Ηπείρων – Ταϊπέι, Ταϊβάν

21-27 Μαρτίου 2011 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Ναγκάνο, Ιαπωνία

23-29 Ιανουαρίου 2012 Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – Σέφιλντ, Μεγάλη Βρετανία

7-12 Φεβρουαρίου 2012 Τεσσάρων Ηπείρων – Κολοράντο Σπρινγκς, Η.Π.Α.

26 Μαρτίου-1 Απριλίου 2012 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Νις, Γαλλία

Facebook groups :

Figure Skating http://www.facebook.com/pages/Figure-Skating/23380338296?sid=2b78f138a5bde1eda107c3c4078c5dee&ref=s

Ice Dancers (Figure Skating) http://www.facebook.com/group.php?gid=5897317510

Ice Skating Rocks! http://www.facebook.com/group.php?gid=2208208973

Evgeni Plushenko http://www.facebook.com/group.php?gid=8760391150

Stephane Lambiel http://www.facebook.com/pages/Stephane-Lambiel/10041338212?sid=7f8021e9063c75197452f011e70ffb08&ref=s

Sarah Meier http://www.facebook.com/group.php?gid=2242261251

Figure Skating Lovers – Greece http://www.facebook.com/group.php?gid=58025618342

Παγοδρόμιο στην Ελλάδα http://www.facebook.com/group.php?gid=14817915242

Αγαπάμε Αλέξη Κωστάλα http://www.facebook.com/group.php?gid=38907129737

Advertisements

6 Σχόλια »

 1. Έλα,πες την αλήθεια,εσύ έκανες βουντού στο Joubert κι έπεσε,ε;

  Μεγάλη απογοήτευση το φετινό Ευρωπαϊκό κι αυτή η κριτική επιτροπή δεν ξέρω τι σκεφτόταν όταν βαθμολογούσε!Για την ΕΡΤ καλύτερα να μην κάνω σχόλιο…

  Η Sarah Meier μου θύμισε εποχές Irina Slutskaya αλλά αποσύρεται κι αυτή όπως όλοι οι καλοί αθλητές…

  Σχόλιο από paliokoritso — Φεβρουαρίου 1, 2011 @ 11:07 πμ | Απάντηση

 2. hahahah, όχι φέτος δεν του έκανα τίποτα, το ορκίζομαι! αφού έλειπε ο πλούσυ δε με ένιαζε ποιός θα κερδίζει
  Όταν λες Slutskaya φαντάζομαι ότι εννοείς στα καλά της γιατί προς το τέλος μας τα έκανε λίγο ρόιδο. Νομίζω ότι η Meier είναι ακόμα πιο καλλιτεχνική παρουσία ενώ η Slutskaya είχε και κάπως καλύτερες επιδόσεις στα άλματα.

  Σχόλιο από sakafiora — Φεβρουαρίου 1, 2011 @ 8:14 μμ | Απάντηση

 3. Ναι,αυτό εννοώ για τη Slutskaya κι ακόμη δεν πιστεύω ότι έχασε το χρυσό το 2002 από εκείνη την Αμερικανίδα που ούτε το όνομά της δε θυμάμαι γιατί εξαφανίστηκε μετά από αυτό…Τότε ήταν στα καλύτερά της,μετά πήγε να κάνει μια επανεμφάνιση αλλά…

  Πολύ καλή η ιδέα το blog για το καλλιτεχνικό πατινάζ κι έχω το μεράκι,για τις γνώσεις δεν ξέρω μιας κι εκτός από Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο δεν ξέρω πολλά γι’άλλα πρωταθλήματα(πχ Τεσσάρων Ηπείρων).Θα δω τι θα κάνω κι αν είναι θα δηλώσω συμμετοχή 🙂

  Σχόλιο από paliokoritso — Φεβρουαρίου 1, 2011 @ 9:23 μμ | Απάντηση

 4. […] post by sakafiora var addthis_language = 'en'; Filed under Uncategorized ← Ο Ελληνικός […]

  Πίνγκμπακ από Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ 2011 Βέρνη – Απολογισμός | Γονείς σε Δράση — Φεβρουαρίου 12, 2011 @ 10:45 μμ | Απάντηση

 5. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΤΙΝΑΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ Η ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ Η ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΛΠ.
  Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

  Σχόλιο από elisa — Φεβρουαρίου 14, 2011 @ 3:03 μμ | Απάντηση

 6. elisa, de zhtouses ena saki lires kalytera?

  des edw :

  http://figureskatinghellas.wordpress.com/

  Σχόλιο από sakafiora — Φεβρουαρίου 14, 2011 @ 10:38 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: