Sakafiora

Ιανουαρίου 31, 2012

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ 2012 Sheffield – Απολογισμός

Filed under: Καλλιτεχνικό Πατινάζ — sakafiora @ 11:41 μμ

Άνδρες
Η μεγάλη επιστροφή του Evgeni Plushenko, είχε την αναμενόμενη επιτυχία (χρυσό μετάλιο).
Στον προκριματικό ήρθε φυσικά πρώτος με τετραπλό τόλουπ, δύο τριπλά άξελ και τρία ακόμα τριπλά άλματα.
Στο σύντομο πρόγραμμα, δεν τόλμησε το τετραπλό λόγω ενόχλησης στο εγχειρισμένο γόνατο και ήρθε δεύτερος με συνδιασμό τριπλού λουτς με τριπλό τόλουπ, τριπλό άξελ και τριπλό τόλουπ.
Στον τελικό όμως, έδειξε ξεκάθαρα ποιός θα είναι ο νικητής αυτού του αγώνα.
Έδωσε ένα καλό τετραπλό και επτά τριπλά άλματα (εκ των οποίων δύο τριπλά άξελ).
Όταν βγήκε στην παγοπίστα είδαμε ένα άλλο πατινάζ. Το πατινάζ του Plushenko είναι μακράν το καλύτερο. Θα έλεγα ότι είναι εκτός ανταγωνισμού. Λες και όλοι οι υπόλοιποι είναι γήινοι κι ο Plushenko από άλλο γαλαξία. Η συνολική βαθμολογία (261.23 με διαφορά 15 από τον δεύτερο) δείχνει ακριβώς αυτό το χάσμα. Στη συνέντευξή του δήλωσε ότι θα κάνει εγχείρηση μηνίσκου και θα επανέλθει στις διοργανώσεις του χρόνου, με τελικό στόχο τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2014 στο Sochi.
Δεύτερος ο νεαρός Ρώσος Artur Gachinski με σύνολο 246,27, ο οποίος φάνηκε ότι στεναχωρέθηκε που έχασε την πρώτη θέση (ίσως θεωρούσε δεδομένο ότι το δεύτερο τετραπλό θα του έδινε το χρυσό). Ήρθε πρώτος στο σύντομο πρόγραμμα με το μοναδικό συνδιασμό τετραπλού τόλουπ τριπλού τόλουπ, τριπλό άξελ και τριπλό τόλουπ. Στον τελικό έδωσε τριπλό συνδιασμό τετραπλού τόλουπ με διπλά τόλουπ, ακόμα ένα τετραπλό και πέντε τριπλά άλματα, πήρε μεγάλη τεχνική βαθμολογία αλλά έχασε πολύ στην καλλιτεχνική βαθμολογία (78.86 αντί των 88,84 του Plushenko).
Τρίτος ο Γάλλος Amodio (234,18) που, με δύο τριπλά άξελ και τέσσερα τριπλά άλματα στον τελικό, σκαρφάλωσε από την 5η στην 3η θέση.
Τέταρτος ο Τσέχος Michal Brezina με 229.30 και πέμπτος ο Τσέχος Thomas Verner με 225,36, που, παρά την 3η θέση μετά το σύντομο, είχε ατυχίες στον τελικό.
Ο Ισπανός Javier Fernandez, που περιμέναμε με αγωνία να δούμε, τελικά απογοήτευσε στον τελικό και ήρθε έκτος με 222.26 (τέταρτος μετά το σύντομο πρόγραμμα).
Ο Ιταλός Samuel Contesti είχε ατυχίες και στο σύντομο πρόγραμμα (11ος) και στον τελικό (5ος) και ήρθε έβδομος με 212,32
Για τον Brian Joubert τα λόγια είναι περιττά. Συνεχίζει τις κακές εμφανίσεις (10ος στο σύντομο και 5ος στο ελεύθερο πρόγραμμα) και πήρε τελικά την όγδοη θέση.
Απογοητευτικός και ο Sergei Voronov (14ος στο σύντομο και 10ος στο ελεύθερο) πήρε την 10η θέση.
Ο Βέλγος Κevin Van Der Perren αποσύρθηκε λίγο πριν το ελεύθερο πρόγραμμα λόγω τραυματισμού.
Γενικά η κατηγορία αυτή, αν εξαιρέσει κανείς τους 3 πρώτους, ήταν απογοητευτική φέτος.
Είχαμε λυσσάξει όλες τις προηγούμενες χρονιές με τις γυναίκες που δε σταματούσαν να πέφτουν και φέτος λες και θέλησαν οι άνδρες να μας αποδείξουν ότι πέφτουν ακόμα περισσότερο.

Γυναίκες
Η κατηγορία γυναικών ήταν πολύ καλύτερη από άλλες χρονιές, δεν είχαμε τόσες πτώσεις όσες σε προηγούμενους αγώνες και γενικά το επίπεδο έχει ανέβει.
Πρώτη με ένα άψογο τεχνικά πρόγραμμα η Ιταλίδα Carolina Kostner, η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να μη μου αρέσει ως χορεύτρια. Κάποιοι στην ομάδα της το έχουν καταλάβει και της φόρεσαν το φόρεμα στρομπόλι που γυαλίζει και αποσπά την προσοχή του θεατή από το υπόλοιπο άχαρο θέαμα.
Πάντως, πρέπει να παραδεχτώ ότι τεχνικά είναι μακράν η καλύτερη, αυτό άλλωστε φάνηκε και στην τεράστια διαφορά της από την δεύτερη στη βαθμολογία.
Στον τελικό έδωσε πέντε τριπλά άλματα και συγκέντρωσε συνολικά 183.55 πόντους.
Δεύτερη η Φινλανδή Κiira Korpi με σύνολο 166.94 (συνδιασμό τριπλών τόλουπ, συνδιασμό τριπλού σάλχο με διπλό τόλουπ) και τρίτη η Γεωργιανή Gedevanishvili με 165,93 (τέσσερα τριπλά άλματα και δύο διπλά άξελ).
Η αποκάλυψη που χρόνια περιμένουμε στις γυναίκες μπορεί να είναι η 16χρονη Ρωσίδα Polina Korobeynikova.
Στην πρώτη της εμφάνιση σε αγώνες ενηλίκων, ήρθε πρώτη στον προκριματικό με συνδιασμό τριπλού φλιπ και τριπλού τόλουπ, άλλα 5 τριπλά άλματα και συνδιασμό διπλού άξελ και τριπλού τόλουπ. Στον τελικό έδωσε ένα υπέροχο πρόγραμμα με 7 τριπλά άλματα που την έφεραν, από την 12η, στην 4η θέση με σύνολο 164,13. Έκανε το δεύτερο καλύτερο πρόγραμμα στον τελικό και αν είχε μεγαλύτερη τύχη στο σύντομο πρόγραμμα θα είχε πάρει μετάλιο.
Οι υπόλοιπες Ρωσίδες, που περίμενα πώς και πώς να δω μέχρι και στο πόντιουμ, απογοήτευσαν :
H Ksenia Makarova ήρθε έκτη με 159,59 και η Alena Leonova έβδομη με 158,78.
Η μοναδική ελληνική συμμετοχή Georgia Glastris ήρθε 20η (σε σύνολο 23) στον προκριματικό.

Ζευγάρια
Οι Γερμανοί Αliona Savchenko / Robin Szolkowy αποσύρθηκαν λόγω τραυματισμού της Aliona στην πρωινή προπόνηση πρίν από το σύντομο πρόγραμμα. Οι κακές γλώσσες θα πούνε ότι τους ευχήθηκα το χειρότερο αλλά εγώ εννοούσα ένα μικρό παραπάτημα για να έχουμε δίκαιη βαθμολογία. Άλλωστε οι Γερμανοί είναι το δεύτερο ή τρίτο αγαπημένο μου ζευγάρι.
Αυτή η απουσία, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε σαν αποτέλεσμα την καθολική κυριαρχία της Ρωσίας στο πόντιουμ. Και όλα αυτά παρά την απουσία των Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov.
Οι Tatiana Volosozhar/Maxim Trankov ήρθαν με άνεση πρώτοι (210.45 πόντοι) και στο σύντομο και στο ελεύθερο πρόγραμμα. Και τα δύο προγράμματα ήταν υπέροχες χορογραφίες και ωραία ερμηνευμένες από το ζευγάρι με τον κλασικό τρόπο της Ρώσικης σχολής.
Είδαμε το (χαρακτηριστικά μεγάλο) πεταχτό τριπλό τουίστ και διπλά τριπλά τόλουπ (στο σύντομο) καθώς και ακόμα ένα τεράστιο τριπλό τουίστ, τριπλά σάλχο, συνδιασμό τριπλών-διπλών τόλουπ, πεταχτό τριπλό λουπ και σάλχο. Στο ελεύθερο πρόγραμμα (Black Swan) είχαμε άλλο ένα τεράστιο πεταχτό τριπλό τουίστ, τριπλό σάλχο, συνδιασμό διπλών τόλουπ, πεταχτό τριπλό λούπ και σάλχο.
Δεύτεροι οι Bazarova/Larionov με 193,79, οι οποίοι εξακολουθούν να μη μου αρέσουν (ίσως φταίει ότι μου έχει κολήσει πως ο Larionov μοιάζει περισσότερο με οικοδόμο παρά με χορευτή).
Παρόλα αυτά, δε μπορώ να μην παραδεχτώ ότι η Bazarova είναι καλή και οι δυό τους έχουν σωστά άλματα και τεχνική. Στο σύντομο έδωσαν τριπλά τόλουπ (με παραπάτημα του Larionov), τριπλό τουίστ και πεταχτό τριπλό φλιπ. Στον τελικό έδωσαν τριπλά τόλουπ, τριπλό τουίστ, πεταχτό τριπλό φλιπ και λουπ, διπλά άξελ (με παραπάτημα της Bazarova).
Τρίτοι οι Stolbova/Klimov με 171,81. Έδωσαν διπλό τουίστ, πεταχτό τριπλό φλιπ και τριπλά τόλουπ στο σύντομο και διπλό τουίστ, πεταχτό τριπλό φλιπ και πεταχτό τριπλό σάλχο στο ελεύθερο πρόγραμμα.
Τέταρτοι οι Ιταλοί Stefania Berton/Ondrej Hotarek (158.99) και πέμπτοι οι Γερμανοί Mari Vartmann / Aaron Van Cleave (Το σωματότυπο του Aaron θα προσπαθήσω να μην τον σχολιάσω γιατί μου λένε ότι γίνομαι και κακιά).

Χορός στον πάγο
Η αγαπημένη μας κατηγορία μας συνεπείρε για άλλη μια φορά. Κάθε χρονιά βλέπουμε πολλά και ωραία προγράμματα αλλά φέτος ήταν τόσα πολλά και τόσο ωραία, που πραγματικά εκστασιάστηκα. Σα να μην έφτανε αυτό είχαμε και συναρπαστικό τελικό με αλλαγές στην κατάταξη.
Σ’αυτή την κατηγορία δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω σαν αγαπημένο ζευγάρι.
Σίγουρα προτιμώ τους Γάλλους αλλά αγαπώ εξίσου και Ρώσους και Ιταλούς.
Πρώτοι οι  Γάλλοι Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat, που είχαν έρθει δεύτεροι στο σύντομο. Χόρεψαν το “The Pharao and His Mummy”, όπου μούμια η Ναταλί και πολύ πετυχημένος Φαραώ ο Φαμπιάν.
Δεύτεροι οι Ρώσοι Bobrova/Soloviev, που είχαν έρθει πρώτοι στο σύντομο. Το ελεύθερο πρόγραμμά τους ήταν το “walpurgisnicht”, με μια υπέροχη χορογραφία (προσωπικά μου άρεσε περισσότερο από όλα τα προγράμματα).
Τρίτοι οι Ρώσοι Ilinykh/Katsalapov με ένα φανταστικό “Ave Maria”, που είχαν έρθει έβδομοι (κι όμως) στο σύντομο.
Τέταρτοι οι Ιταλοί Anna Cappellini/Luca Lanotte, που είχαν έρθει έκτοι στο σύτνομο αλλά έδωσαν ένα εκπληκτικό ελεύθερο με το “La Strada”. Υπέροχη μουσική, φανταστική χορογραφία.

Γκαλά
To γκαλά των νικητών δεν ήταν τόσο ενδιαφέρον όσο άλλες χρονιές.
Η νεαρή Ρωσίδα Polina Korobeynikova χόρεψε σε ένα στυλ που δεν της ταιριάζει (αυτό που λέμε μικρομέγαλο τανάκι που χαϊδευόταν και προκαλούσε).
Οι Anna Cappellini/Luca Lanotte χοραψαν με την ψυχή τους στο γκαλά ένα από τα ωραιότερα προγράμματα.
Ευχάριστη έκπληξη τα αδέρφια Kerr, που συμμετείχαν τιμητικά με ένα rock’n’roll πρόγραμμα.
O Thomas Verner χόρεψε με το γνωστό του χιούμορ I’m sexy and I know it με άφρο μαύρο μαλί και βερμούδα, την οποία έβγαλε και έμεινε με ένα χρυσό βρακί κάνοντας το στάδιο να ουρλιάζει.
Οι Τatiana Volosozhar/Maxim Trankov χόρεψαν τη μουσική του Σούπερ Μάριο game.
Φανταστικοί οι Bobrova/Soloviev με το υπέροχο λυρικό τους πρόγραμμα.
Οι Nathalie Pechalat/Fabian Bourzat χόρεψαν Dirty Dancing.
Kαι τέλος, ο Plushenko μας αποχαιρέτησε με το Je suis malade (είμαι άρρωστος).

Μετάδοση
Η μετάδοση προσπαθεί να αποδείξει κάθε χρόνο ότι μπορεί να γίνει και χειρότερη.
Αυτή τη φορά οι Άγγλοι μας έδειχναν το πρόσωπο του αθλητή στους βηματισμούς, το αργό μέρος από απόσταση χιλιομέτρου και ό,τι άλλο άσχετο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Η εικόνα πολλές φορές φρίζαρε, αλλά γι αυτό μπορεί να φταίει και η ΕΤ.
Και φυσικά η ΕΤ για μια ακόμη φορά τα έκανε ρόιδο. Μόνο το ψηφιακό κανάλι έδειχνε ζωντανές μεταδόσεις. Η ΕΤ έδειχνε πάντα μαγνητοσκοπήσεις και μάλιστα το μεσημέρι που όλος ο κόσμος δουλεύει. Οι επαναλήψεις δε είναι όλες στο σινεσπόρ και όλες μετά τις 2 τα μεσάνυχτα.
Το αποκορύφωμα όμως ήρθε με το Γκαλά, που, ενώ είχε αναρτηθεί το πρόγραμμα στη σελίδα της ΕΤ και είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί ζωντανά στο σινεσπόρ, το προηγούμενο βράδυ αποφάσισαν ότι έπρεπε να δείξουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα (κύπελο Αγγλίας) και να δείξουν το γκαλά σε μαγνητοσκόπηση.
Ο Κωστάλας φυσικά ήταν υπέροχος.

Eπόμενες διοργανώσεις :
7-12 Φεβρουαρίου 2012 – Four Continents – Κολοράντο Σπρινγκς, Η.Π.Α.
26 Μαρτίου-1 Απριλίου 2012 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Νις, Γαλλία
21-17 Ιανουαρίου 2013 – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – Ζάγκρεμπ, Κροατία
5-10 Φεβρουαρίου 2013 – Four Continents –  Οσάκα, Ιαπωνία
10-17 Μαρτίου 2013 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – London (Ontario), Canada

Facebook groups :
Figure Skating http://www.facebook.com/pages/Figure-Skating/23380338296?sid=2b78f138a5bde1eda107c3c4078c5dee&ref=s
Ice Dancers (Figure Skating) http://www.facebook.com/group.php?gid=5897317510
Ice Skating Rocks! http://www.facebook.com/group.php?gid=2208208973
Evgeni Plushenko http://www.facebook.com/group.php?gid=8760391150
Stephane Lambiel http://www.facebook.com/pages/Stephane-Lambiel/10041338212?sid=7f8021e9063c75197452f011e70ffb08&ref=s
Sarah Meier http://www.facebook.com/group.php?gid=2242261251
Figure Skating Lovers – Greece http://www.facebook.com/group.php?gid=58025618342
Παγοδρόμιο στην Ελλάδα http://www.facebook.com/group.php?gid=14817915242
Αγαπάμε Αλέξη Κωστάλα http://www.facebook.com/group.php?gid=38907129737

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: